Niewielki torcik to doskonały pomysł na deser z okazji urodzin czy imienin, gdy zapraszasz jedynie garstkę znajomych i bliskich. W ten sposób ciasto się nie zmarnuje, a ty nie napracujesz się zbytnio podczas przygotowań. Jak zrobić mini torcik z czekolady?
Mini torcik – przygotowanie biszkoptu
Aby mieć pewność, że niewielki tort czekoladowy będzie doskonały, musisz wiedzieć, jak zrobić dobry biszkopt. To nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy tylko kilka składników.
- 4 jajka
- ½ szklanki drobnego cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki kakao
Zacznij od rozdzielenia żółtek i białek. Białka muszą zostać ubite na sztywną masę – jeśli nie chcą sztywnieć, dodaj odrobinkę soli. To powinno pomóc. Gdy będą już gotowe, nie przestawaj ubijać i powoli dodawaj cukier, a następnie po jednym żółtku, powoli, by masa nie opadła. Teraz czas na mąkę – zmieszaj mąki i kakao w misce, by składniki się połączyły, a następnie dosyp je do masy jajecznej. Dodawaj ją partiami, ciągle mieszając na wysokich obrotach. Dzięki temu masa będzie puszysta. Małą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę na biszkopt. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Krem do torciku czekoladowego
Ciasto czekoladowe nie będzie skończone, dopóki nie przygotujesz pysznego kremu na samą górę torciku. Najpierw jednak wybierz ulubione konfitury owocowe, na przykład wiśniowe lub jagodowe i posmaruj nimi biszkopt pokrojony na trzy części. Teraz czas na krem. Tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do niej 300 gramów serka mascarpone (w temperaturze pokojowej) i delikatnie połącz składniki. 300 mililitrów śmietany kremówki ubij z niewielką ilością cukru pudru, a następnie dodaj śmietanę do masy czekoladowej. Połącz całość i nałóż krem na górę torciku. Tak przygotowany deser z całą pewnością szybko zniknie z talerzy gości.
Mini torcik czekoladowy to doskonały sposób na to, by cieszyć się doskonałym deserem i nie musieć martwić się o pozostałości po imprezie.