Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować smaczne i proste w przygotowaniu danie – szparagi zapiekane w cieście francuskim z szynką parmeńską. Szparagi będą idealną przekąską na czwartkowy mecz z Portugalią, można je też zaserwować na szybko kiedy odwiedzą nas niespodziewani goście.

Do przygotowania 7 kopertek potrzebujemy:

– 14 szparagów

– pół gotowego ciasta francuskiego

– 4 plasterki szynki parmeńskiej

– 1 jajko

– sól, pieprz, oliwę


1


Szparagi płuczemy z piasku. Obieramy, żeby nie były łykowate i odcinamy zdrewniałe końce.


2


4


Ciasto francuskie kroimy na prostokąty, układamy na nim kawałki szynki. Szparagi nacieramy oliwą wymieszaną z pieprzem i solą. Układamy po 2 szparagi na kawałek ciasta i sklejamy rogi. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 220′ piekarnika na około 10 minut.


7


8


9


10


11


Smacznego!


12

12 komentarzy