Zakochałam się ostatnio w bakłażanach. Jak to bywa z zauroczeniem, najpierw przyglądałam się im w sklepie, podziwiałam piękny, fioletowy kolor błyszczącej skórki. Swoją drogą, wiecie, że bakłażan ma też inne określenia? Mi podoba się psianka podłużna i gruszka miłosna (bakłażan jest uważany za afrodyzjak). Kiedy dojrzałam do tego, żeby zabrać go do domu, zaczęłam się zastanawiać jakie potrawy można przygotować z jego udziałem. Zależało mi na tych prostych, gdzie będzie wyczuwalny smak, faktura i nie trzeba będzie stać godzinami w kuchni. Jednym z przepisów podzieliłam się niedawno z Wami na moim Instagramie, był to bakłażan pieczony z oliwą i ziołami.

Dzisiaj przybywam do Was z nowym, pysznym i prostym daniem z wykorzystaniem bakłażana. Składniki są proste i zapewne większość z nich macie w lodówce.


3


Składniki:

1 duży bakłażan

1 kulka mozzarelli

1 opakowanie szynki prosciutto (może być też każda inna lubiana przez Was szynka)

świeża bazylia (tyle listków ile plasterków bakłażana)

pomidorki koktajlowe lub 1 duży pomidor

przecier pomidorowy lub ketchup

szpinak

pieprz, sól himalajska


1


Bakłażana kroimy na plastry grubości od pół do 1 cm. Solimy i pieprzymy wedle uznania. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego na 240′ piekarnika na 15-20 minut. Po 15-20 minutach wyciągamy lekko przypieczonego bakłażana, smarujemy przecierem pomidorowym (około 1 łyżeczki na plaster), układamy plasterki szynki, listki bazylii, liście szpinaku, pomidorki koktajlowe, a na wierzch kładziemy pokrojoną lub startą mozzarellę . Całość zapiekamy przez kolejne 5 minut, tym razem z opcją nawiewu. Najlepiej smakuje podawany od razu po przygotowaniu.


2


4


Smacznego!

12 komentarzy