Jeśli śledzicie mnie na Instagramie, to z pewnością wiecie, że moim ulubionym śniadaniem jest właśnie owsianka. Nie jest to jednak szara breja, którą niektórzy z nas pamiętają z dzieciństwa. Moja owsianka zaskakuje smakiem i udało mi się do  niej przekonać już sporo osób. Mam nadzieję, że po tym poście Wy też ją polubicie! A jeśli już jesteście wiernymi fanami owsianki, może uda mi się Was zainspirować nowymi połączeniami smaków?

Owsianka kokosowa

Wychodzi kremowa, mocno kokosowa i syci na długo! Do tej owsianki polecam Wam olej kokosowy, który pachnie kokosem ( niektóre oleje nie mają zapachu, lepiej smakuje z takim pachnącym).


kokosowa owsianka


Na porcję dla 1 osoby potrzebujesz:

60 g płatków owsianych błyskawicznych, 10 g wiórków kokosowych, 5 g oleju kokosowego, 250 g wody lub mleka. Wsypujesz wszystkie składniki do małego garnka i mieszasz aż zgęstnieją – czyli około 3-4 minuty. Można posłodzić jeśli lubisz na słodko.

Owsianka z jagodami (lub z czarną porzeczką)

Może być jagodowa, porzeczkowa albo malinowa – wychodzi pysznie owocowa i ma ciekawy kolor.


owsianka z czarną porzeczką


owsianka różowa


Na porcję dla 1 osoby potrzebujesz:

60 g płatków owsianych błyskawicznych, 30 g owoców lub 3 łyżeczki przecieru owocowego Rapsodia (do kupienia w Biedronce, nie jest to dżem tylko 100% owoców), 15 g rodzynek, 250 ml wody lub mleka. Wsypujesz wszystkie składniki do małego garnka i mieszasz aż zgęstnieją – czyli około 3-4 minuty.

Owsianka z marchewką

Smakuje jak ciasto marchewkowe! Jest naprawdę przepyszna i pachnie cynamonem!


marchewkowa owsianka


owsianka z marchewką


Na porcję dla 1 osoby potrzebujesz:

60 g płatków owsianych błyskawicznych, 1 średniej wielkości marchewkę, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczkę miodu, 15 g orzechów włoskich, 250 ml wody lub mleka.

Marchewkę ścierasz na tarce z grubymi oczkami i dusisz w garnuszku z odrobiną wody, cynamonem, miodem. Kiedy marchewka zmięknie dodajesz płatki, orzechy włoskie i resztę wody. Tak jak poprzednio gotujesz, aż płatki zrobią się gęste.

Szarlotkowa owsianka

Za domem mam jabłonkę, która w tym roku oszalała w produkcji jabłek. Są nieduże, soczyste i lekko kwaskowate. Idealne do szarlotek. Tak wpadłam na dwa pomysły z ich wykorzystaniem. Pierwszy tutaj, drugi za chwilę.


szarlotkowa owsianka


Na porcję dla 1 osoby potrzebujesz:

1 jabłko, 15 g rodzynek, cynamon i łyżeczkę miodu oraz standardowo 60 g płatków owsianych błyskawicznych i 250 ml wody lub mleka.

Najpierw dusisz jabłko pokrojone na drobne kawałki lub starte na tarce. Jabłko dusisz z 1 łyżeczką miodu, odrobiną wody i z cynamonem. Kiedy zrobi się miękkie dodajesz pozostałą wodę oraz płatki i gotujesz aż zgęstnieje.

Owsiankowa szarlotka

To mój najnowszy pomysł. Strasznie miałam ochotę na coś słodkiego, a w szafkach miałam tylko płatki, mąkę…jednym słowem nic słodkiego. Zebrałam 6 jabłek, pokroiłam je w drobne plastry.


owsianka z jabłkiem


szarlotka owsiankowa


Do przygotowania spodu potrzebujesz: 100 g mąki ( u mnie orkiszowa), 200 g płatków owsianych górskich ( to są te grubsze), 100 g masła, 2 żółtka, dużą, czubatą łyżkę miodu, 2 łyżeczki cynamonu i trochę wrzątku. Do miski wsypujesz mąkę, płatki, masło, miód i zalewasz około 50 ml gorącej wody, łatwiej jest wtedy wszystko wymieszać. Dodajesz żółtko i mieszasz z cynamonem. Tak przygotowaną masę wykładasz na blaszkę. Pieczesz w 200′ przez około 10 minut. Wyjmujesz, układasz jabłka na wierzchu, sypiesz cynamon, jeśli masz cukier, to warto też posypać cukrem. Zapiekasz przez kolejne 10-15 minut.

Owsianka z nasionami chia

Znalazłam ostatnio sposób na idealny i fotogeniczny pudding chia z użyciem płatków owsianych właśnie. Pudding jest kremowy, lekko słodki i co ważne przy robieniu zdjęć 😉 wychodzi biały!


owsianka z nasionami chia


Na 1 porcję potrzebujesz:

pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych, pół szklanki mleka, 1/4 szklanki jogurtu greckiego, 1 łyżeczkę syropu klonowego lub z agawy, 1 1/2 łyżeczki nasion chia ( 15 g), opcjonalnie 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego, owoce. Wymieszaj wszystkie składniki w słoiczku lub miseczce i odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj owocami.

Owsianka z bananem i masłem orzechowym lub z owocami

Ta owsianka jest najbardziej klasyczna i chyba najczęściej serwowana przeze mnie na Instagramie.


owsianka z owocami


owsianka z truskawkami


Na 1 porcję potrzebujesz:

60 g płatków owsianych błyskawicznych, 250 ml wody lub mleka, 1/2 banana, 1 łyżka masła orzechowego lub inne owoce. W zależności od tego, czy wolisz rozgotowanego banana, czy nie, można go dodać na początku lub na końcu. Płatki gotujesz z wodą lub mlekiem 3-4 minuty, dekorujesz bananem i masłem orzechowym lub ulubionymi owocami.


jagodowa owsianka


Jeśli któryś z przepisów Ci się spodobał i chciałabyś się nim pochwalić, oznacz mnie na Instagramie i użyj hashtagu #owsiankamarym z przyjemnością do Ciebie zajrzę !

2 komentarze