Nie jest żadną tajemnicą, że jestem wielką fanką owsianki i wszelkich wariacji na jej temat. Chętnie eksperymentuję na tym polu. Przepis na owsiane ciasteczka przyszedł mi do głowy jakiś czas temu, potrzebowałam tylko czasu żeby

dopracować recepturę. Ciasteczka są idealne na drugie śniadanie albo przekąskę do kawy lub herbaty.


6


Do przygotowania 6-ciu dużych ciasteczek potrzebujemy:

1

100 gr płatków owsianych błyskawicznych

1 garść daktyli lub żurawiny

1 dojrzałego banana

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczkę cynamonu

1 łyżeczkę przyprawy korzennej

2 łyżki masła orzechowego

2 łyżki płatków kokosowych (mogą być też wiórki)

100 ml wody

2


Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli macie ochotę, aby ciasteczka były bardziej słodkie – można dodać do masy łyżkę miodu albo dolać syropu klonowego.

3


Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z gotowej masy formujemy ciasteczka.

4


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wkładamy blachę do piekarnika na 15 minut.

5


7


8


Smacznego!

 

15 komentarzy